خداوند قدرتمند و توانا است، او دارای صفات کمال و جلال و عظمت است، او از هرنقص و ضعف و ناتوانیای پاک و بری است، او بر هر چیزی تواناست، کسی و چیزی نمیتواند مانع اجرای دستورش شود، برنامه و سنّت الهی هیچ تغییردهندهای ندارد، کسی و چیزی نمیتواند حکم و قضاوتش را لغو کند، هرآنچه را اراده کند میشود، و هرآنچه را نخواهد نمیشود. چیزی نه در زمین و نه در آسمان او را ناتوان نمیسازد، قدرتی توان ایستادگی در برابر او را ندارد هر اندازه هم بزرگ و قدرتمند باشد.
هرگاه چیزی را بخواهد انجامش میدهد، و هرگاه دستور چیزی را صادر کند آن را عملی میکند، و هرگاه وعدهی چیزی را دهد آن را تحقق میبخشد، او در هر آن چیزی که بخواهد و بگوید و انجامش دهد حکیم و ژرفنگر است، بر هر چیزی تواناست، و به همه چیز آگاه است، انجام دهندهی هر چیزی است، همه چیز را با تقدیر و قدرتش آفریده است، و هرآنچه را که بوده و خواهد بود میداند، دستورش بسته به کاف و نونی است (کُن: بشو)، هرگاه تصمیم به انجام چیزی بگیرد به آن میگوید: شو؛ آن (مطلب یا کار) رخ میدهد.
آیاتی که این حقیقت را نقل و تأیید میکننداین حقیقتی ایمانی است، واقعی و مسلّم، آیات متعددی از قرآن این حقیقت را نقل و تأیید میکنند، این آیات ما را به فهم و باور بدان، و ایمان بیچون و چرا به آن، و یقین قاطع به اجرا و وقوع آن فرا میخوانند. هرکس در این مورد تردید نماید آنگونه که شایستهی خداوند است مقام و منزلت او را درک نکرده، و آنگونه که شایستهی اوست به او ایمان نیاورده و او را نشناخته است، و بدین خاطر است که از رحمت خدا ناامید گشته است و واضح است که فقط کافران از رحمت خدا ناامید میگردند.خداوند خلف وعده نمیکند و این حقیقتی قرآنی است که در بیش از یک آیه بیان گردیده است، با هم نگاهی گذرا به این آیات میاندازیم:
۱- در سورهی رعد
خداوند میفرماید:﴿وَلَا یَزَالُ ٱلَّذِینَ کَفَرُواْ تُصِیبُهُم بِمَا صَنَعُواْ قَارِعَهٌ أَوۡ تَحُلُّ قَرِیبٗا مِّن دَارِهِمۡ حَتَّىٰ یَأۡتِیَ وَعۡدُ ٱللَّهِۚ إِنَّ ٱللَّهَ لَا یُخۡلِفُ ٱلۡمِیعَادَ﴾ [الرعد: ۳۱]. «پیوسته کافران به سبب کاری که میکنند دچار بلا و مصیبت کوبنده میگردند، و یا اینکه بلا و مصیبت کوبنده بر دور و بر آنان فرود میآید تا وعدهی خدا فرا رسد. بیگمان خداوند خلاف وعده نمیکند». آیه در ارتباط با تکذیب کفار نسبت به قرآن، و مبارزهی آنان با حق و پیروان آن، و عقوبت خداوند نسبت به آنان بعد از آنکه به آنان مهلت و فرصت عطا کرد، نقل شده است.
(همچنین) آیه از تداوم عذاب خداوند نسبت به کفار، به علّت گناهان و نافرمانیهایشان، خبر میدهد، پیوسته به مصیبتهای ویرانگر گرفتار شده و فاجعههای بزرگ بر آنان نازل میشود، این مصیبتها و فاجعهها یا برخود آنان وارد شده و خانههایشان را ویران میکند و یا بر سرزمینهای نزدیک آنان فرود میآید تا آنها را متوجه (اشتباهاتشان) ساخته و قلبهایشان را بیدار سازد. این مصیبتها و فاجعهها گاه به شکل زلزلهها، فورانهای آتشفشانی، طوفانها، طغیان رودخانهها، جنگها، بیماریها یا چیزهایی از این قبیل رخ میدهند. این مصیبتها بنابه حکمت خداوند مدام کفار را گرفتار میکند هرچند زمان آن به درازا بکشد و مکانهای دیگر را نیز شامل گردد این حالت تا تحقق وعدهی خداوند ادامه مییابد.یا وعدهی خداوند در دنیا به صورت عملی متحقق گشته و در زمین انطباق مییابد و یا در روز قیامت به همان شیوهای که خداوند به آتش جهنم کفار را تهدید نموده رخ مینماید و پس از آنکه در آخرت آنان را مورد حسابرسی و بازخواست قرار داد عذاب مینماید.
صورتهای گوناگون عذابی را که خداوند به کفار وعده داده است، واقعی و نزدیک و تحقق یافتنی است، زیرا خداوند خلف وعده نمیکند: ﴿إِنَّ ٱللَّهَ لَا یُخۡلِفُ ٱلۡمِیعَادَ٣١﴾.معنی: «لا یُخْلِفُ الْمیعاد»: یعنی وعدهاش را متوقف و ملغی نمیکند، زیرا او میتواند وعدهاش را تحقق بخشیده و هیچ قدرتی جلودارش نیست، زیرا هیچ چیزی نه در زمین و نه در آسمان او را از اجرای وعدهاش ناتوان نمیسازد.فقط شخص ناتوان خلاف وعده میکند در حالی که هیچ چیزی نمیتواند خداوند را ناتوان سازد و فقط شخص دروغگو است که وعدهاش را رها میکند، در حالی که خداوند راستگوترین است.
گاه گروهی از مردم با میزان توانایی خود، و زمینهی قدرت خود آشنا نبوده، در نتیجه وعدههایی بزرگتر از توان و وسع خود میدهد، و هنگامی که زمان انجام وعده میرسد از اجرای آن ناتوان است آنهم به خاطر ضعف و ناتوانی در قوت و قدرت، و کمبود مالی و بدین ترتیب خلاف وعده میکند.واضح است که خلف وعده صفتی از صفات ناپسند منافقین است، اما اگر انسان مؤمنی وعدهای بدهد آن را به تمامی انجام میدهد، زیرا او فقط براساس میزان توانایی خود وعده میدهد.دو بار وعده در آیه مطرح شده است: ﴿حَتَّىٰ یَأۡتِیَ وَعۡدُ ٱللَّهِۚ﴾ ﴿إِنَّ ٱللَّهَ لَا یُخۡلِفُ ٱلۡمِیعَادَ٣١﴾.«وَعدُ»: مصدر فعل ثلاثی است، گفته میشود: وَعَدَ، یَعِدً، وَعداً.
و (میعاد): مصدر دیگر فعل ثلاثی است، گفته میشود: وَعَدَ، میعاداً، همچنان که گفته میشود: فَعَلَ، مفعالاً، و این مانند: میقات است. در مصدر (میعاد) نوعی تأکید و یقین پیدا کردن و مبالغه وجود دارد که بیشتر از آن چیزی است که در مصدر (وَعد) وجود دارد، زیرا (میعاد) دو حرف بیشتر دارد، و فزونی فرم و شکل دلیلی است بر فزونی معنا و مفهوم! آمدن دو مصدر (وَعد، و میعاد) در کنار هم، آنهم در دو جملهی پی در پی در آیه، نشانی از نشانههای اعجاز بیانی حیرتانگیز در قرآن است.
۲- در سورهی حج
خداوند میفرماید: ﴿وَیَسۡتَعۡجِلُونَکَ بِٱلۡعَذَابِ وَلَن یُخۡلِفَ ٱللَّهُ وَعۡدَهُۥۚ وَإِنَّ یَوۡمًا عِندَ رَبِّکَ کَأَلۡفِ سَنَهٖ مِّمَّا تَعُدُّونَ۴٧ وَکَأَیِّن مِّن قَرۡیَهٍ أَمۡلَیۡتُ لَهَا وَهِیَ ظَالِمَهٞ ثُمَّ أَخَذۡتُهَا وَإِلَیَّ ٱلۡمَصِیرُ۴٨﴾ [الحج]. «از تو میخواهند که هرچه زودتر عذابی را بر ایشان بیاوری (این عذاب بدون شک گریبانگیرشان میگردد) و خداوند به هیچ وجه خلاف وعده نمیکند. یک روز خدا، بسان هزار سالی است که شما میشمارید و به حساب میآورید. چه آبادیها و شهرهای بسیاری که با وجود اینکه (مردمانشان) ستمگر بودهاند، ما بدیشان مهلت دادهایم (و در عذابشان شتاب نکردهایم) بعدها ایشان را به عذاب گرفتار نمودهایم و برگشت به من است».
این دو آیه در ارتباط با رویارویی میان حق و باطل است، آیات پیشتر سخن از نابودی کافرین پیشین میدهد و به پندپذیری از آنچه بر سر آنان آمده فرا میخواند.این دو آیه بیان میکند که کفار قریش از پیامبر صلى الله علیه وسلم طلب اجرای سریع عذاب را مینمودند، هنگامی که پیامبر آنان را به عذاب و هلاکت از سوی خداوند تهدید مینمود، آنان بر انکار و تکذیب و دشمنیشان تداوم مینمودند. آنان عذاب و هلاکت را تکذیب نموده و آن را بعید میدانستند، آنان پیامبر را مورد مسخره و ریشخند قرار داده و از روی تکذیب و نادیده گرفتن و انکار عذاب، اجرای سریع آن را از پیامبر درخواست مینمودند و به ایشان میگفتند: اگر در آنچه میگویی راستگویی، این عذابی را که به ما وعده میدهی عملی نما!
خداوند در پاسخ آنان میفرماید که او هرگز خلف وعده نمیکند: ﴿وَیَسۡتَعۡجِلُونَکَ بِٱلۡعَذَابِ وَلَن یُخۡلِفَ ٱللَّهُ وَعۡدَهُۥۚ﴾ [الحج: ۴۷]، یعنی: هنگامی که به آنان وعده عذاب میدهد آن را تحقق بخشیده و اجرایی مینماید، و هرگاه بخواهد آنان را عذاب نماید آن را انجام میدهد، زیرا او خلف وعده نمیکند و چیزی او را از اجرای ارادهاش ناتوان نمیسازد.
۳- در سورهی روم
خداوند میفرماید:﴿وَیَوۡمَئِذٖ یَفۡرَحُ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ۴ بِنَصۡرِ ٱللَّهِۚ یَنصُرُ مَن یَشَآءُۖ وَهُوَ ٱلۡعَزِیزُ ٱلرَّحِیمُ۵ وَعۡدَ ٱللَّهِۖ لَا یُخۡلِفُ ٱللَّهُ وَعۡدَهُۥ وَلَٰکِنَّ أَکۡثَرَ ٱلنَّاسِ لَا یَعۡلَمُونَ۶﴾ [الروم: ۴-۶]. «در آن روز (که رومیان پیروز میگردند) مؤمنان شادمان میشوند. (آری! خوشحال میشوند) از یاری خدا. خدا هرکسی را که بخواهد یاری میدهد، و او بس چیره (بر دشمنان خود) و بسیار مهربان (در حق دوستان خویش) است، این وعدهای است که خدا داده است، و خدا هرگز در وعدهاش خلاف نخواهد کرد، ولیکن بیشتر مردم نمیدانند». خداوند در سورهی روم وعده داده است که رومیان اهل کتاب بر فارس مشرک (زمان پیامبر )، در طی چند سال، پیروز میشوند و در آن روز مؤمنان از یاری خدا خشنود میگردند.به یاری خدا در خصوص این وعده در فصلهای بعدی کتاب سخن میگوییم، آیه بیان میدارد که این وعده از سوی خدا قاطع و جدی بوده، متوقف نشده و خلاف آن صورت نمیگیرد، زیرا خداوند خلف وعده نمیکند.
همچنین کفار را به دلیل تصدیق نکردن این مطلب مورد سرزنش و نکوهش قرار داده و از آنان به «نادانان» نام میبرد، زیرا نسبت به این حقیقت ایمانی علم و آگاهی نداشته، بدان اطمینان ندارند. به بیانی دیگر: مؤمنین اهل علماند، زیرا آنچه را که خداوند وعده داده تأیید و تصدیق مینمایند و نسبت به اجرایی شدن و عملی شدن آن اطمینان دارند، در مقابل کفار به دلیل جهل و ناآگاهیشان به این مطلب منکر آنند.
۴- در سورهی زمر
خداوند میفرماید: ﴿أَفَمَنۡ حَقَّ عَلَیۡهِ کَلِمَهُ ٱلۡعَذَابِ أَفَأَنتَ تُنقِذُ مَن فِی ٱلنَّارِ١٩ لَٰکِنِ ٱلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ رَبَّهُمۡ لَهُمۡ غُرَفٞ مِّن فَوۡقِهَا غُرَفٞ مَّبۡنِیَّهٞ تَجۡرِی مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُۖ وَعۡدَ ٱللَّهِ لَا یُخۡلِفُ ٱللَّهُ ٱلۡمِیعَادَ﴾ [الزمر: ۱۹-۲۰]. «آیا کسی که فرمان عذاب دربارهی او قطعی و محقق گشته است (تو میتوانی وی را از عذاب برهانی؟) آیا تو میتوانی کسی را نجات دهی که در آتش دوزخ قرار گرفته است؟ و اما کسانی که از (عذاب) پروردگارشان بپرهیزند، آنان (در بهشت برین جای دارند و) دارای قصرها و کاخهایی هستند که بالای یکدیگر ساخته شدهاند و در زیر آنها رودبارها جاری است. این وعده را خدا میدهد و خدا خلاف وعده نمیکند».این دو آیه بخشی از تهدیدات خداوند نسبت به کفار در خصوص دچار شدنشان به آتش جهنم در آخرت و بخشی از وعدههای خداوند نسبت به مؤمنین پرهیزگار در خصوص بهرهمندی از نعمتهای بهشتی را بیان میدارد.همچنین بیان میدارد که این وعدهای است از سوی خداوند که واقعی و تحقق یافتنی است، زیرا خداوند خلاف وعده نمیکند و بدین خاطر فرد مؤمن نسبت به عملی شدن و اجرایی شدن آن یقین و اطمینان دارد.
۵- در سورهی آل عمران
خداوند میفرماید: ﴿رَبَّنَآ إِنَّکَ جَامِعُ ٱلنَّاسِ لِیَوۡمٖ لَّا رَیۡبَ فِیهِۚ إِنَّ ٱللَّهَ لَا یُخۡلِفُ ٱلۡمِیعَادَ﴾ [آل عمران: ۹]. «پروردگارا! تو مردمان را در روزی که تردیدی در آن نیست جمع خواهی کرد (تا همگان را در برابر کارشان پاداش دهی و بدین امر وعده دادهای و) بیگمان خدا خلاف وعده نمیکند». این آیه دعای نیکوکاران خبره را ثبت کرده است، آیهای که در آن ایمانشان به روز آخرت، و یقینشان به اینکه بزودی خداوند در قیامت همگی مردمان را گرد میآورد تا اعمال آنان را محاسبه کرده و گناهکاران را عذاب داده و به نیکوکاران پاداش نیک ارزانی دارد را آشکار میکنند، و به دنبال آن حقیقتی ایمانی را یادآوری میکنند و آن اینکه بیتردید خداوند خلاف وعده نمیکند، در نتیجه آنچه را وعده داده بزودی آن را عملی میکند. و یا میفرماید:﴿رَبَّنَا وَءَاتِنَا مَا وَعَدتَّنَا عَلَىٰ رُسُلِکَ وَلَا تُخۡزِنَا یَوۡمَ ٱلۡقِیَٰمَهِۖ إِنَّکَ لَا تُخۡلِفُ ٱلۡمِیعَادَ﴾ [آل عمران: ۱۹۴]. «پروردگارا! آنچه را که بر (زبان) پیغمبران خود (و به پاداش تصدیق ایشان و پیروی از آنان) به ما وعده دادهای، به ما عطا کن، و در روز رستاخیز ما را خوار و زبون مگردان. بیگمان تو خلف وعده نخواهی کرد».
آیه دعای خردمندان را ثبت کرده است، کسانی که به شیوههای ایستاده و نشسته و بر پهلو دراز کشیده خدا را یاد میکنند و به اندیشهی در آفرینش آسمانها و زمین میپردازند، و قانون خدا را اجرا میکنند، و امیدوارند که هرآنچه را خداوند بر زبان فرستادگانش به آنان وعده داده، به ایشان عطا نماید.همهی پیامبران از آدم تا محمد به مؤمنین نیکوکار بشارت داده، همچنین پاداشی نیک و نعمتهای بهشت در آخرت را وعده دادهاند، هم اینان خردمندند که امیدوارند خداوند وعدهاش را تحقق بخشد و آنان را وارد بهشت گرداند و از خوشیها و لذتهای آن متنعم گردند، این خردمندان بدان امیدوارند چرا که مطمئن هستند که خداوند خلاف وعده نمیکند.
شما را به توجه به این نکته از نکات سورهی آل عمران فرا میخوانیم:آیه نهم در ابتدای سوره دعای خبرهها (راسخین در علم) را ثبت کرده است، کسانی که به وعدهی خدا در خصوص گردآوری مردم در روز قیامت مطمئن هستند، زیرا خداوند خلاف وعده نمیکند و آیه یکصد و نود و چهار دعای خردمندان «اولوالألباب» را ثبت کرده است، کسانی که امیدوارند خداوند وعدهاش را تحقق بخشیده و آنان را به بهشت وارد گرداند؛ زیرا خداوند خلاف وعده نمیکند، ابتدای سوره بیان میدارد که خداوند خلاف وعده نمیکند و آخر سوره نیز بیان میدارد که خداوند خلاف وعده نمیکند و این حقیقت قاطع ابتدا و انتهای سوره را به هم متصل میگرداند. هر فرد مؤمنی به این حقیقت یقین دارد و حتی یک لحظه در زندگیش نسبت به آن تردید نمینماید!